Digitalne pozivnice za venčanje, kako prepoznati one prave?

Digitalne pozivnice za venčanje, kako prepoznati one prave?

Šta su digitalne pozivnice za venčanje?

Digitalne pozivnice za venčanje, elektronske pozivnice za venčanje ili online pozivnice za venčanje su neki od naziva koje ćete videti prilikom pretrage pozivnica za venčanje, koje nisu u štampanom obliku. Postoje dva glavna tipa izrade:

1. Digitalne pozivnice za venčanje u formi sajta
2. Digitalne pozivnice za venčanje izrađene kao jpg fotografija ili pdf dokument

Sada već davne 2016. godine smo pred sobom imali zadatak da osmislimo i izradimo pozivnicu za venčanje, koja će ispuniti sledeća očekivanja mladenaca:

 • Mogućnost naručivanja, izrade i plaćanja pozivnice iz inostranstva jer mladenci nisu bili u Srbiji
 • Slanje pozivnice elektronskim putem jer nije postojala opcija lične podele gostima u različitim gradovima Srbije
 • Opcija elektronske potvrde prisustva kako bi se izbegli telefonski troškovi dok su mladenci u inostranstvu
 • Tekst, fotografije moraju biti čitljivi na računaru, tabletu i mobilnom telefonu
 • Mape sa lokacijama kako bi gosti iz drugih gradova lakše pronašli crkvu i restoran gde se venčanje održavalo

Kako bismo ispunili sve zahteve mladenaca jedina opcija je bila da pozivnicu za venčanje izradimo u formi sajta, gde su mladenci izabrali željenu adresu sajta. Na ovaj način smo obezbedili da se sadržaj prilagođava svakoj veličini ekrana, mogućnost elektronske potvrde prisustva i pregleda mape sa lokacijama. Na osnovu potreba mladenaca i preko 70 pozivnica u prethodnih 7 godina, smatramo da se pod pojmom digitalne pozivnice mogu svrstati samo one interaktivne u formi sajta, koje se mogu pogledati na bilo kojem uređaju. Pozivnice u formi slike se najčešće pripremaju samo za pregled na mobilnom uređaju i ne nude opcije online potvrde prisustva, pregleda na različitim uređajima, mape sa lokacijama zbog kojih se mladenci i odlučuju na digitalne pozivnice.

Šta treba imati u vidu prilikom izbora digitalne pozivnice za venčanje?

Nakon višegodišnje komunikacije sa mladencima, najveći broj mladenaca u Srbiji i regionu nam je ukazalo poverenje iz sledećih razloga:

 • Raznovrsna ponuda, različit dizajn, boje i izgled kako biste imali mogućnost izbora
 • Prikaz svih tema u paketu gde jasno možete videti kako će vaša pozivnica izgledati
 • Različiti paketi, cene i opcije jer su različite potrebe mladenaca
 • Vreme izrade pozivnice
 • Dužina prisutnosti na tržištu

Prve pozivnice smo izradili 2016. godine a sajt sa paketima i ponudom smo pokrenuli 2017. godine. Potrudili smo se da u lite paketu ponudimo digitalne pozivnice po ceni koja je niža od štampanih pozivnica. Vremenom smo se trudili da obogatimo i ponudu tema, gde trenutno imamo najveći izbor unikatnih tema na tržištu. Kreirali smo nove pakete i snizili cene kako bismo i dalje ostali prvi izbor mladenaca. Pozivnice izrađujemo za 2-3 dana i za kratko vreme dolazite do slanja pozivnica od prvog kontakta ka nama.

Šta digitalne pozivnice mogu ponuditi od opcija?

Krenućemo redom, od osnovih opcija ka onima koje su deo premium paketa i možda nisu potrebne svim mladencima.

 • Vaša lična adresa sajta
 • Detaljne informacije o vašem crkvenom i građanskom venčanju (datum, vreme, ime crkve i restorana…)
 • Forma za online potvrdu prisustva, gde gosti popunjavaju njihova imena, broj osoba i potvrdu dolaska i sve to vam stiže na email
 • Mapa sa lokacijom crkve i restorana kako biste gostima iz drugih mesta ili država pomogli u pronalaženju lokacija
 • Odbrojavanje do venčanja
 • Kratka priča o vašem upoznavanju
 • Ljubavni citat koji vam je drag
 • Lista želja za poklone kako biste dobili ono što vam je zaista potreno i kako ne biste imali preklapanja u poklonima
 • Objava svadbenih fotografija za preuzimanje od strane vaših gostiju

Na internetu postoji sve više ponuda za izradu digitalnih pozivnica, kako odabrati onu pravu?

U prethodnom segmentu smo vam naveli neke od kriterijuma za koje su nam mladenci naveli da su im bili bitni. Ovde ćemo navesti još neke od opcija koje vam mogu pomoći u sužavanju izbora i finalnom odabiru.

Proverite prisutnost na tržištu. Ovo možete uraditi proverom kada je registrovan domen ponuđača ili otvoren instagram. Na sajtu nacionalnog registra .rs domena možete uneti .rs domen za proveru, dok na linku internacionalnog registranta domena možete uneti .com ili .net domen za proveru. Gledate inicijalni datum kreiranja domena. Ukoliko neko nudi usluge samo putem instragrama, pored naziva profila kliknite na 3 vertikalne tačke i opciju „About this account“. Ako neko nudi samo putem instagrama digitalne pozivnice, ostaje pitanje da li je ovaj ponuđač dobar izbor. Ako svoju ponudu nije izložio putem sajta, ostaje pitanje izrade digitalne pozivnice u formi sajta za vaše venčanje

Transparentnost troškova i ponude koji vas očekuju. Ukoliko ne možete pronaći na jednostavan način cene pozivnica i detalje ponude, otvaraju se razne nedoumice zašto to nije navedeno. Ponuđač je na papiru pokrenuo priču oko pozivnica bez jasne slike o uslugama, mali broj urađenih pozivnica i izostanak povratnih informacija mladenaca na osnovu kojih bi jasno definisao ponudu. Nema razloga da ponuđač ne prikaže detaljne informacije o svjoj ponudi i cenama, kako biste imali jasan uvid šta možete očekivati od vaše digitalne pozivnice.

Potražite iskustva drugih mladenaca. Ovo uzmite sa rezervom jer je teško ponekad verifikovati verodostojnost utisaka mladenaca.

Da li možete pregledati primere digitalnih pozivnica iz ponude. Ako nemate mogućnost da pregledate pozivnice iz ponude, otvara se sumnja, kako će vaša pozivnica izgledate i kako će proces izrade teći iz ugla onoga što ste vi zamislili i onoga što će vam biti isporučeno. Jednostavno, kao pri odabiru venčanice gde imate njenu probu, benda kojeg uživo poslušate pre odabira ili restorana koji vam nudi pogled na pripremu nekog venčanja zakazanog pre vas, isto bi trebalo da važi i za odabir digitalne pozivnice. Uradite određene provere kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor.

Zaključak

Svakim danom primećujemo sve više sajtova i instagram profila koji nude digitalne pozivnice za venčanje. Kod nekih smo čak primetili da je doslovno iskopiran tekst i sadržaj sa našeg sajta, jer smo ovu priču započeli davno pre drugih. Zbog ovoga smo se i odlučili da podelimo naša iskustva iz komunikacije sa mladencima i da vam pružimo malo više informacija jer znamo koliko je za vas važno da venčanje protekne u najboljem redu bez stresa i nepredviđenih okolnosti koji vam mogu uprostatiti vaš najbitniji dan. Za kraj bismo sumirali najbitnije stavke na koje treba obratiti pažnju:

Digitalne pozivnice po nama treba da budu u formi sajta kako biste imali opciju pregleda na svim uređajima, mogućnost dobijanja potvrde prisustva na email, prikaz mape sa lokacijama, pregled vaših fotografija i priče o upoznavanju

Pažljivo birajte kome ćete ukazati poverenje. Proverite koliko ponuđač postoji na tržištu i da li ima jasno navedene cene i detalje izrade digitalne pozivnice.

Raznovrsnost ponude, dizajn i izgled pozivnica. Morate imati mogućnost izbora kao u slučaju štampanih pozivnica a ne ograničeni na par primera.

Da li imate mogućnost pregleda primera pozivnica kako biste jasno znali kakav izgled pozivnice možete očekivati. Po nama treba izbeći izradu pozivnice ukoliko nemate primer koji možete pogledati i time sprečili neprijatna iznenađenja.

Nadamo se da smo otklonili sve nedoumice i pomogli vam da što bolje sagledate temu digitalnih pozivnica. Pogledajte i našu stranicu sa najčešćim pitanjima, gde smo dali odgovre na pitanja koja smo dobijali od mladenaca tokom prethodnih godina. Predlažemo i pregled sranice sa detaljnim informacijama o digitalnim pozivnicama kao i stranicu sa temama u našoj ponudi kako biste i vizuelno videli sve o čemu smo vam pisali u ovom tekstu.