Responsive (mobile friendly) pozivnica za venčanje

Responsive (mobile friendly) pozivnica za venčanje

Često u kontekstu izrade sajtova i pozivnica za venčanje možemo čuti fraze poput „responsive“ ili „mobile friendly“ sajtova. Šta to zapravo znači? Ranije smo sajtove gledali putem 15″ i 17″ crt monitora sa odnosom slike 4:3 (odnos širine i visine ekrana). Pojavom lcd monitora, smart telefona i tableta, dobili smo pregršt različitih rezolucija i veličina ekrana. U 2015. godini smo prvi put imali više poseta putem mobilnih uređaja u odnosu na desktop uređaje. Statistika će u budućnosti sve više ići u korist mobilnih uređaja i korisničko iskustvo posetilaca mora biti na zadovoljavajućem nivou, pogotovo u slučaju smart telefona. Bez obzira na vrstu koju vaši goste koriste, pozivnica za venčanje i svi njeni elementi (tekst, fotografije, mapa sa lokacijama) moraju biti lepo vidljivi. Posebnu pažnu smo posvetili ovom segmentu kako bismo sve naše teme optimizovali za pregled na bilo kojem ekranu.

Optimizacija online pozivnice za venčanje

U zavisnosti od detektovanog uređaja i rezolucije, primenjuje se set css stilova predviđenih za tu rezoluciju (CSS – Cascading Style Sheets, predstavlja jezik koji omogućava stilizovanje i prikaz sadržaja na željeni način). Kod mobilnih uređaja najčešće možemo videti takozvani hamburger meni (najčešće su u pitanju 3 paralelne horizontalne linije) umesto standardnog menija i preslovaljavanje sadržaja u vertikalnu formu. Sadržaj sajta se deli u segmente, koji se prikazuju jedan ispod drugog i na taj način se omogućava dobra vidljivost sadržaja i zadovoljavajuće korisničko iskustvo posetioca, bez potrebe za zumiranjem.

Pored korisničkog iskustva, treba imati u vidu da google u svom algoritmu za pretragu sve više daje prednost sajtovima koji su mobile friendly, što je veoma bitno sa aspekta SEO optimizacije. Google nam je olakšao testiranje sajtova iz ugla responsive dizajna i na sledećem linku možete proveriti svoj trenutni sajt i utvrditi da li spremno dočekujete nove trendove i navike korisnika koji će sve više pristupati sa mobilnih uređaja. Svi sajtovi koje izrađujemo imaju osnovnu SEO optimizaciju.

Za testiranje možete koristiti i sledeće sajtove, jednostavnim unosom adrese vašeg sajta:

mobilephoneemulator.com
quirktools.com

Responsive (mobile friendly) i SEO optimizovani sajtovi

Pri izradi mladenačkih ali i vaših poslovnih sajtova naročitu pažnju posvećujemo korisničkom iskustvu vaših posetilaca bez obzira da li oni pristupaju putem desktop računara ili smart telefona. U slučaju smart telefona i uređaja sa manjom dijagonalom ekrana, sadržaj se automatski transformiše omogućavajući posetiocu najbolji mogući korisnički doživljaj. Na ovaj način, posetilac vašeg sajta ne mora da zumira i pomera sadržaj već pregled sajta vrši kao u slučaju najpopularnijih aplikacija jednostavnim skrolovanjem na gore. Pri izradi svakog sajta, vodimo računa i o SEO optimizaciji sadržaja i fotografija, kako bismo omogućili bolje rangiranje na pretraživačima i približavanje vašim potencijalnim posetiocima.

Za početak, kao primer, možete pogledati ovaj sajt na monitorima različitih rezolucija, na tabletu ili smart telefonu i primetićete kako se prikaz prilagođava uređaju i veličini ekrana. Možete koristiti i linkove iznad ka specijalizovanim sajtovima a možete i jednostavno na vašem desktop računaru ili laptopu sužavati prozor vašeg browser-a pomeranjem desne ivice ulevo i videćete kako se sadržaj prilagođava različitim rezolucijama i odnosima stranica. Na sledećem linku možete pogledati video prikaz sajta brankomarkovic.com na mobilnom uređaju i lako kretanje i pregled sadržaja sajta.