Zašto je WordPress najbolji CMS
15 апр 2017

Zašto je WordPress najbolji CMS

Za početak da pojasnimo značenje CMS (Content Management System) skraćenice, koja se u našem slučaju odnosi na web aplikaciju koja omogućava samostalno manipulisanje sadržajem sajta bez poznovanja naprednih tehnika programiranja. U slučaju WordPress platforme, imamo administrativni deo u okviru kojeg vršimo dodavanje sadržaja. jednostavnim unosom teksta i fotografija u predviđeno polje i WordPress prikazuje sadržaj u skladu sa temom koju smo odabrali.

Prednosti WordPress platforme

Wodpress je trenutno najpopularnije CMS rešenje sa zastupljenošću od preko 27% sajtova urađenih pomoću ovog rešenja i preko 60 miliona ljudi koji su odabrali WordPress za kreiranje svog bloga ili sajta. WordPress je inicijalno kreiran kao blog platforma ali je vremenom sa porastom broja korisnika, podržanih tema (tema definiše izgled i organizaciju sadržaja sajta) i pluginova (modula sa dodatnim funkcionalnostima, kojih je trenutno više od 45 000), prerasta u nezamenljiv alat za izradu sajtova.

Lak za korišćenje, dostupan na mnoštvu jezika, jednostavna nadogradnja funkcionalnosti uz dostupne plugin-ove, mnoštvo besplatnih i plaćenih tema koje omogućavaju responsive prikaz na svim uređajima, kao i odlična SEO podrška Velika zajednica okupljena oko wordpress platforme, omogćava dobru podršku i visok stepen bezbednosti.

U zavisnosti od odabrane teme i željenog prikaza sadržaja, imate mogućnost jednostavnog odabira pozicije menija, organizaciju vaših tekstova po kategorijama i odabir koje će kategorije i tekstovi u okviru nje sačinjavati određenu stranicu ili pak definisanje stranice sa unapred definisanim tekstom.

Zaključak

Laka organizacija i unos sadržaja, mnoštvo tema i plugin-ova koji će vam omogućiti realizaciju bilo koje zacrtane ideje, uz kvalitetnu podršku i visok nivo bezbednosti. Za sve korake od inicijalne instalacije na željenom jeziku, podizanja baze i unosa sadržaja postoji dosta tutorijala koji olakšavaju upoznavanje sa wordpress rešenjem. Započnite od WordPress stranice na sprskom.